Jul 01 2010

Segalanya Bermula Di Sini

Filed under 1. Pengenalan

Berminat untuk menjadi ejen sah Ads4Bucks dan ingin menikmati 1001 kelebihan apabila menjadi ejen? Hubungi saya di :

sofea_aki@yahoo.co.jp

Sama-sama kita jana pendapatan kita tanpa had!!! Jom lipatgandakan $$$$$ kita!!!

Ads4Bucks adalah sebuah Portal Pengiklanan dan Program Afiliat yang memberi anda kemudahan untuk mengiklankan produk dan juga perkhidmatan anda. Ads4Bucks ini dimiliki sepenuhnya oleh Ads4Bucks Network Sdn. Bhd. (863787-X) yang dahulunya dikenali sebagai GIAB Resources Sdn. Bhd. Tujuan pengendali program Ads4Bucks ini adalah untuk menjadikan Portal ini sebagai sebuah portal pengiklanan yang paling popular di dunia agar pelanggan benar-benar dapat menjual produk-produk dan perkhidmatan – perkhidmatan dengan efektifnya.

Tahukah Anda!Dengan mempunyai perniagaan di Internet, anda dapat mengambil kebaikan bahawa terdapatnya jumlah pengguna Internet yang besar di serata dunia. Tahukah anda berapa ramai jumlah pengguna Internet sedunia?  Terdapat lebih daripada 17,000,000 pengguna Internet di Malaysia sahaja dan lebih daripada 1,600,000,000 pengguna Internet di dunia. Internet amatlah sesak dengan pengguna- ini merupakan berita baik bagi mereka yang menjalankan perniagaan di Internet.

Alamat syarikat ini adalah seperti berikut :

 

Blok B, 1-32 & 1-32A Jalan Pandan Prima 2,
Dataran Pandan Prima,
55100 Kuala Lumpur.
Tel : +603 9286 1029 / +603 9286 2235
Fax : +603 9286 2157
Email : admin@ads4bucks.com

Disini kami akan membimbing dan menunjuk ajar anda tentang “Bagaimana Anda Boleh Mengiklan Dan Memulakan Perniagaan Anda Melalui Internet”. Cara nya adalah semudah A,B dan C. Anda tidak perlu menjadi seorang yang pakar dalam bidang IT atau pun Perniagaan. Yang penting adalah keinginan untuk belajar dan boleh menerima pelajaran.

Disini anda akan pelajari tentang:

  • Cara yang betul menjana pendapatan melalui medium internet.

    • Pada ketika ini terdapat berbagai-bagai cara menjana pendapatan di Internet yang sering dipromosikan- namun, kebanyakkannya tidak memberikan pulangan seperti mana yang sering di perkatakan. Anda akan mempelajari cara menjana pendapatan yang terbaik- iaitu cara yang digunakan oleh Jutawan Internet- memulakan perniagaan sendiri. Usah lagi membuang masa dan tenaga dengan menyertai skim-skim Internet yang tidak memberi pulangan seperti yang dijanjikan.

  • Elemen Dalaman seorang Networker.
    • Disini anda akan mempelajari dan berkongsi pengalaman tentang elemen-elemen dalaman yang perlu ada dalam seorang internet networker yang berjaya. Jika kita ingin menjadi seorang usahawan belajar lah di sekolah perniagaan,ingin menjadi lawyer belajarlah di sekolah perundangan dan jika ingin menjadi usahawan internet yang berjaya maka carilah usahawan internet yang telah berjaya.
  • Cara bagaimana anda dapat memulakan perniagaan di Internet dangan bermodalkan kurang dari RM250
    • Anda akan dapat mempelajari cara memulakan perniagaan melalui Internet dengan kos yang rendah. Dengan menyertai kami anda akan mempelajari bagaimana anda dapat menjimatkan beribu-ribu ringgit dalam memulakan perniagaan di Internet.
  • Cara membina web blog yang sangat mudah serta latihan lengkap.
    • Untuk membina laman web blog, anda tidak lagi perlu mengetahui bahasa HTML atau menjadi pakar bidang IT. Kami akan menunjukkan kepada anda cara membina laman web anda sendiri dengan cepat dan mudah- di samping menggunakan grafik dan imej profesional.
  • Cara yang betul mempromosi web blog anda.
    • Dengan hanya mempunyai laman blog sahaja, ianya tidak mencukupi. kami akan mengajar cara bagaimana anda dapat membina laman blog anda dan juga cara bagaimana anda dapat mempromosikan laman blog tersebut supaya dikunjungi orang.Dengan teknik yang betul dalam mempromosikan laman blog anda, anda akan dapat meraih lebih ramai pelanggan sedunia.Lebih dari 90% perniagaan di Internet gagal oleh kerana tidak tahu cara-cara promosi laman web dengan betul. Awas, mempromosi laman blog anda dengan cara yang salah seperti spaming dan menghantar junk mail bukan sahaja tidak efektif untuk mendapatkan pelanggan, tetapi ia juga akan memusnahkan kredibiliti perniagaan online anda.
  • Rahsia kejayaan Ahmad Zulfaisal menjana pendapatan RM1 juta kurang dari setahun.
    • Pelajari rahsia en.Zulfaisal secara terus bagaimana beliau menjana pendapatan dengan pantas. Kami bukan syarikat Skim Cepat Kaya atau MLM tetapi ramai dari ahli kami kaya cepat dan telah dibuktikan.

Tidak kira sama ada anda seorang ajen insurans, ajen hartanah, jurujual (kereta, produk kesihatan atau barang keperluan), doktor, doktor gigi, peguam atau apa jua pekerjaan profesional, ataupun sememangnya anda ingin menjalankan perniagaan bertumpu di Malaysia sahaja, Ads4buck akan menunjukkan kepada anda peluang bagaimana Internet dapat digunakan dalam mencapai pasaran Malaysia- jangan lupa, pasaran tempatan terdiri daripada lebih 15 juta pengguna Internet!

Siapa patut menyertai?

Anda!!

Bagi mereka yang ingin mempelajari cara memulakan perniagaan yang menguntungkan di Internet, sama ada untuk memperolehi pendapatan sampingan atau pun sepenuh masa dari rumah. Juga bagi syarikat-syarikat kecil yang ingin membawa perniagaan mereka di Internet untuk mencapai pasaran tempatan dan juga antarabangsa.Anda penganggur? Peluang pekerjaan memang banyak,tetapi kadangkala kita tolak tepi tanpa disedari atau sengaja.Anda tidak perlu mempunyai latar belakang dalam bidang IT sebelum menyertai kami. Namun begitu, kami menganggap anda tahu menggunakan perisian mudah seperti e-mail, Microsoft Word dan juga pernah menggunakan Internet.

Apa yang akan anda dapat jika menyertai Ads4buck?

Anda bebas untuk mengiklan sebarang produk, perniagaan, servis atau perkhidmatan yang telah anda sediakan. Pihak Ads4Bucks tidak meletakkan sebarang had berkenaan pengiklanan anda selagi anda tidak menyalahi undang-undang negara. Terdapat 2 kategori iklan di portal ini yang mana untuk semua iklan teks adalah PERCUMA manakala untuk iklan berbentuk banner akan dikenakan caj bergantung kepada saiz dan juga lokasi banner terbabiT.

‘Sistem SMS Blaster’ ini digunakan untuk menghantar satu mesej kepada beribu-ribu nombor. Ia merupakan sebuah medium atau tool pemasaran yang sangat efektif dalam sesebuah perniagaan. Sistem ini juga digunakan oleh syarikat telekomunikasi dalam negara seperti Celcom, Maxis dan Digi.Ads4Bucks menyediakan kepada anda sistem SMS Blaster pada kadar harga yang tidak mampu ditandingi. Kredit SMS Ads4Bucks hanya bernilai USD0.03/SMS atau RM0.10/SMS yang mana ini adalah kadar yang termurah di pasaran. Kadar sms tersebut adalah kadar rata untuk seluruh pelusuk dunia.

Anda boleh menjadikan blog ini sebagai blog peribadi anda. Secara tidak langsung anda boleh mempromosikan perniagaan ini pada blog anda. Saya akan menunjuk ajar cara untuk anda membangunkan blog ini. Ianya sangat mudah dan menyeronokkan.

Anda juga akan mendapat sebuah ‘library’ ebook. Ratusan ebook mengenai perancangan perniagaan boleh anda muat turun secara percuma! Ads4Bucks Ultimate Business Guide – 1,300 templates dalam file Words dan dalam format ‘Isikan Tempat Kosong’ berkenaan dokumentasi-dokumentasi Resolusi Lembaga, Kertas Kerja Kewangan, Pelan Perancangan Perniagaan, Checklist serta banyak lagi untuk kegunaan perniagaan anda.Harga kesemua ebook ini tidak ternilai.

Virtual Office Ads4Bucks membenarkan agen-agen Ads4Bucks untuk melihat ‘business hierarchy’, pergerakan jualan kumpulan serta e-wallet mereka. Di Virtual Office ini juga terdapat link ke e-library.

Anda akan menjadi agen Ads4buck secara automatik setelah menyertai program kami. Anda juga layak mendapat insentif-insentif lumayan dari Ads4buck jika dapat menarik sesiapa sahaja untuk meyertai Ads4buck. Jangan terkejut jika saya katakan anda juga berpotensi menjadi jutawan seperti yang telah dibuktikan oleh ahli-ahli terdahulu. Saya akan terangkan tentang bayaran insentif semasa temujanji kita.

BERAPA BAYARAN UNTUK SEMUA INI??

KINI DENGAN HANYA RM210 SAHAJA SEMUANYA MILIK ANDA !!!
Macam mana??Lebih murah dari harga Handfon anda kan?

Kad Bio Energy merupakan sebuah kad yang dapat membantu untuk meningkatkan tahap kesihatan anda. Dengan menggunakan nano teknologi, kad ini mengandungi serbuk bio seramik yang menghasilkan Far Infra Ray (FIR). Berikut ialah kelebihan-kelebihan Kad Bio Energy :

  • Melancarkan peredaran darah di dalam tubuh badan manusia.
  • Meringankan stress serta kelesuan badan.
  • Meningkatkan kecergasan serta tenaga.
  • Efektif untuk membunuh bakteria.
  • Mengaktifkan molekul air minuman.
  • Mengaktifkan molekul air di dalam tubuh badan.
  • Menghilangkan bau yang kurang enak.
  • Membantu mengekalkan kesegaran bahan makanan di dalam peti sejuk.
  • Boleh membantu meringankan kesakitan seperti sakit kepala, sakit otot serta sakit belakang.
  • Membantu tumbesaran bunga-bungaan, sayuran serta tumbuhan.

Cara menggunakan kad ini ialah dengan meletakkan kad ini di dalam poket kemeja, poket seluar, baju dalam dan tempat yang berhampiran dengan tubuh badan anda. Boleh juga direndam di dalam air kosong selama 15 minit dan air tersebut hanya perlu diminum. Walaubagaimanapun, jangan terlalu percaya kepada kad ini kerana ianya ikhtiar. Hanya tuhan sahaja yang berkuasa. Yang pasti tiada kesan sampingan.

Jadi, kenapa perlu bayar lebih?? Hubungi Saya Segera untuk keterangan lanjut.

Pembayaran sebanyak RM210.00 boleh dibuat ke perbankan yang disenaraikan di bawah :

 Kimono

Kimono

Kimono

Hubungi saya sekiranya berminat.

sofea_aki@yahoo.co.jp

 

 

Pelajari kaedah yang terbaik dan berkesan tentang bagaimana cara menjana pendapatan melalui saluran pengiklanan. Kami akan membantu anda dan memberi tunjuk ajar selama mana yang anda mahu dan menjadikan kaedah ini sebagai punca pendapatan tetap atau sampingan. Selain itu terdapat juga latihan-latihan dalaman yang diberikan oleh tutor berpengalaman dan yang telah berjaya didalam perniagaan ini.

Ingin maklumat lanjut? Sila hubungi saya sekarang untuk temujanji.

“Dulu saya pun percaya pada prinsip belajar tinggi gaji pun tinggi, lagi besar sijil kita maka besarlah pangkat kita.Tapi sekarang saya sangsi, Walaupun belum tamat belajar kini pendapatan saya lebih besar dari gaji seorang CEO Multinasional Company” – Ahmad Zulfaisal Bin Haji Jamaludin, Jutawan dan CEO Sixtyninez group

Adakah Anda!

  • ingin memulakan perniagaan di Internet untuk mendapat kebebasan kewangan bersama keluarga, tetapi tidak tahu landasan yang betul oleh kerana terlalu banyak SCAM di Internet yang bertujuan untuk menipu wang anda.
  • ingin memulakan perniagaan Internet dari rumah, tetapi tidak tahu hendak menjalankan perniagaan apa yang menguntungkan.
  • mempunyai idea produk untuk dijual di Internet tetapi takut produk atau perkhidmatan tersebut tidak mempunyai permintaan.
  • ingin memulakan perniagaan di Internet tetapi… anda bukan seorang pakar IT! Anda tidak tahu membina laman web, meletakkannya di Internet serta tidak tahu cara menerima bayaran di Internet.
  • ingin memulakan perniagaan di Internet tetapi anda risaukan kos memulakan dan menjalankan perniagaan di Internet adalah tinggi.
  • ingin memulakan perniagaan di Internet tetapi perlu berhati-hati oleh kerana cara promosi yang salah akan menghancurkan peluang dan kredibiliti perniagaan anda dan amat sukar untuk mengembalikan kepercayaan orang ramai! – ini menjadi lebih teruk oleh kerana, anda sendiri tidak akan perasan di manakah silap anda.
  • mempunyai idea produk atau perkhidmatan yang menarik untuk diniagakan di Internet, tetapi anda tidak tahu cara yang betul menjalankan perniagaan di Internet. Sekiranya pesaing anda meniru model perniagaan anda dan menggunakan cara yang betul berniaga di Internet, ini akan mengakibatkan anda di dalam kerugian!

Disini kami akan mendedahkan kaedah-kaedah berniaga di Internet untuk anda dan memberi anda daya saingan yang hebat keatas pesaing-pesaing yang lain… dengan cara mudah, murah dan pantas.

No responses yet

Jun 29 2010

Ads4Bucks…apa tu?

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

Salam.

Ramai yang ingin tahu/tertanya-tanya apa itu Ads4bucks? Secara ringkasnya saya terangkan seperti di bawah. Untuk penerangan secara terperinci anda boleh hubungi saya.Tak perlu takut sebab saya hanya ingin berkongsi.Tiada paksaan untuk anda turut serta dalam perniagaan Ads4bucks. Melainkan anda benar-benar inginkan kelainan dalam Dunia Perniagaan Internet. Ataupun anda ingin merasai sesuatu yang LUAR BIASA dalam menjalankan perniagaan E-Portal . Kami berkongsi , KEPUTUSAN tetap di tangan ANDA!!

Apa itu ads4bucks? Secara ringkasnya, ads4bucks adalah satu portal di mana orang-ramai boleh mengiklankan produk secara online PERCUMA seperti yang terdapat di mudah.my. Kita mungkin tertanya-tanya macam mana mereka mendapat untung kalau iklan diberi PERCUMA. Sebenarnya, mereka memerlukan ramai orang (traffic) melayari website mereka supaya rating mereka berada di paras tertinggi ’search engine’. Bila dah tinggi rating, banyaklah syarikat-syarikat besar seperti McDonald’s, Petronas, KFC, DELL , Carrefour , Jusco ,  TESCO , MyDin , dsb. yang ingin meletakan BANNER mereka dengan erti kata lain mengiklankan PRODUK atau PERKHIDMATAN mereka. Dan mereka membayar dengan harga yang tinggi untuk mengiklankan PRODUK atau PERKHIDMATAN mereka kerana mereka tahu yang ‘traffic’ di situ adalah tinggi.

Kita sebagai EJEN ads4bucks berperanan untuk menaikkan RATING / TRAFIK dengan melayari laman web Ads4bucks di samping memperkenalkan Ads4bucks kepada seberapa ramai orang agar RANKING Ads4bucks meningkat ke kedudukan yang POPULAR setanding dengan laman-laman web seperti FACEBOOK , YAHOO , GOOGLE , AMAZON dan sebagainya. Quite simple!

Untuk menjadi EJEN , anda perlu keluarkan modal  sebanyak RM210 sahaja. Anda akan didaftarkan sebagai seorang EJEN dalam masa 24jam dan seterusnya menerima Produk Virtual seperti Pejabat Maya , Laman Blog ( Unlimited Pages atas USerID anda) , SMS Blaster , E-Books ( Panduan Perniagaan/Business Proposal ) yang bernilai HAMPIR RM8000,  beserta  Latihan Intensif dalam menjalankan perniagaan Ads4bucks. Next process , anda perlukan sedikit ILMU untuk mengetahui bagaimana dengan RM210 mampu menjana penadapatan RM20 ribu sebulan. Seterusnya proses duplikasi segala sistem/TEKNIK/cara sepertimana  yang dilakukan oleh EJEN yang memperkenalkan Ads4bucks kepada anda. Anda akan dibimbing untuk menjalankan perniagaan ini. Dengan itu anda  akan mula menjana pendapatan LUMAYAN mengikut SKIM INSENTIF yang disediakan. Percayalah..ANDA pasti  akan teruja dengan bisnes ini. Segala transaksi akan disertai dengan SMS berbunyi di HP anda.Sebagai contoh, setiap kali anda menjana pendapatan, anda akan menerima pengesahan melalui SMS. Insentif yang anda terima akan dikreditkan ke dalam e-Wallet anda dan boleh digunakan untuk mendaftar EJEN baru atau withdraw ke mana-mana bank di Malaysia.

Begitulah sedikit sebanyak penerangan ringkas berkenaan perniagaan Ads4bucks. Sekiranya anda ingin nak tahu lebih lanjut, boleh hubungi saya untuk detail explaination.

Setiap minggu kita akan mengadakan Business Opportunity Preview bertempat di alamat berikut:

Center Sixtininez Group (69z HQ). 52A-2, Jalan Usahawan 7, Off Jalan Kilang, Setapak,53300 k.l (Wangsa Maju, berhadapan Sri Utama International School, bangunan baru)   hari RABU bermula 8:45pm

Center Sixtininez Group (Equine) . No 13 , Jalan Puchong Suri 2 , Puchong Gateway , Puchong Selangor ( LDP Highway , Berdekatan Petronas dan McDonald )  hari JUMAAT bermula 8:45pm.

Untuk mendaftar sebagai EJEN , butiran seperti di bawah diperlukan:

1. No. Handphone
2. Alamat kediaman
3. IC
4. Nama & IC waris (orang yang akan mewarisi sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini ke atas kita)
5. No. Bank & account no. (anda juga boleh isikan sendiri selepas dapat login ID & password)
6. User ID yang anda inginkan: contohnya, mamat001 (tidak melebihi 10 huruf/nombor). Ini akan secara automatik digunakan untuk blog anda. Contohnya: http://akukaya.ads4blog.net

“Tiada siapa yang pilih untuk GAGAL melainkan kita pilih untuk GAGAL , keGAGALan yang paling nyata adalah keGAGALan untuk menCUBA!! ”

No responses yet

Jun 24 2010

“Boleh saya tau..Ads4Bucks ni halal ke tak ek?”

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

Memang ada yang tertanya-tanya, malah saya pun seperti itu juga ketika belum menyertai Ads4Bucks. “Halal ke perniagaan Ads4Bucks ni? Apa beza Ads4Bucks dengan perniagaan lain? Ads4Bucks ni MLM ke?”

Di sini saya ingin berkongsi mengenai huraian panjang lebar mengenai hukum Ads4Bucks dan konsep bisnes di dalamnya. Panjang huraian ni..yang penting baca la sampai habis ye!

Salam,

Ada yang bertanya berkenaan hukum menyertai Ads4bucks dalam Islam…Halal ker?? Saya mohon kebenaran sahabat ejen sdr Ridzuan untuk  melampirkan penerangan berkenaan dengan Ads4bucks perniagaan INTERNET yang HALAL…semoga kita dapat berkongsi maklumat dan memeperoleh manfaat dari penerangan di bawah…insya Allah.

ADS4BUCKS @ SYARIAH

Terima kasih kerana anda terus membaca blog saya ini. Di sini saya ingin menghuraikan persoalan yang seringkali membelenggu pemikiran kita. Semoga usaha kecil ini akan dapat menerangkan kepada masyarakat umum bahawa perniagaan Ads4bucks ini bukanlah sesuatu yang haram disisi Islam, bahkan menepati prinsip perniagaan Islam. Saya amat memahami, bahawa dewasa ini banyak sistem MLM, dan skim-skim seumpama ini yang banyak menipu dan haram disisi undang-undang Islam, justeru ramai yang menolak atau tidak mahu terjebak dalam perkara-perkara yang sebegini. Akan tetapi, kita perlu menilai terlebih dahulu, siapa pengasasnya dan bagaimana sistemnya. Saya amat berharap jika ada masyarakat di luar sana yang ingin mencari jawapan berkenaan bagaimana sistem ads4bucks, adakah halal disisi syariat dan undang-undang negara, silalah tanya kepada agen atau orang yang amat memahami perniagaan ads4bucks, kerana anda akan diberikan jawapannya. Ini kerana, hanya orang yang dah menjalankan bisnes ini sahaja yang amat memahami sistem ini. Bukan orang luar yang hanya mengkaji secara luaran sahaja. Semoga saya dibantu oleh Allah untuk memperjuangkan kebenaran yang sering disalah faham oleh masyarakat. Di sini saya akan mengemukakan konsep muamalat dalam Islam yang harus menjadi panduan kita dalam berniaga (apa sahaja jenis perniagaan, termasuklah MLM dan ads4bucks).

KONSEP ASAS MUAMALAT ISLAM

Secara umumnya, perniagaan yang sah mengikut hukum syariat Islam adalah seperti berikut:

  1. Ia berasaskan aqad saling meredhai antara penjual dan pembeli.
  2. Ia memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarak keatas suatu urusan perniagaan atau jual beli.
  3. Ianya bebas sepenuhnya dari larangan-larangan syarak iaitu perkara-perkara yang dilarangnya.

SALING MEREDHAI

Saling meredhai bermaksud, pembeli meredhai atau berpuas hati dengan barang atau produk yang diterimanya dan tidak rasa tertipu dan penjual juga meredhai dengan harga jualannya, yakni, ia tidak menjualnya secara terpaksa. Prinsip saling meredhai ini sangat penting dalam urusan perniagaan kerana Allah berfirman (yang bermaksud), “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu saling memakan harta sesama kamu, dengan cara yang batil kecuali dengan  jalan perniagaan, yang berlaku dengan saling meredhai di antara kamu (surah an-Nisa, ayat 29)

SYARAT BAGI AQAD PERNIAGAAN

Bagi memastikan setiap prinsip meredhai itu terlaksana, maka syarak telah menetapkan syarat-syarat  tertentu,bagi setiap urusan perniagaan. Syarat-syarat ini jika dilanggari, akan menyebabkan sesuatu perniagaan itu tidak sah atau batal. Di antara syarat tersebut ialah:

  1. Orang yang menjalankan aqad itu hendaklah mumayyiz, iaitu mampu membuat keputusan sendiri.
  2. Mereka melakukan aqad dengan kerelaan sendiri, iaitu tidak dipaksa melakukan aqad.
  3. Status barang yang diperniagakan hendaklah diketahui dengan pasti yakni, tiada kesamaran oleh penjual dan pembeli, untuk mengelakkan dar berlakunya gharar (penipuan)
  4. Barang jualan diizinkan oleh syarak (tidak tersenarai dalam perkara-perkara yang haram)
  5. Jika urusan niaga membabitkan mata wang, hendaklah mematuhi pertukaran mata wang mengikut syarak
  6. Hendaklah diselaraskan kandungan ijab qabul, dar segi sebutan harga, barang dan sebagainya. Tidak sah jual beli juka ijab qabulnya tidak selaras seperti penjual berkata: “Saya jual barang ini dengan harga RM40? dan pembeli berkata ” saya beli barang ini dengan harga RM30?

LARANGAN-LARANGAN SYARAK DALAM PERNIAGAAN

Setiap urusan perniagaan yang hendak diiktiraf oleh Islam juga hendaklah bebas dari sebarang unsur yang dularang atau diharamkan oleh syarak. Menurut Dr. Yusuf al-Qardhawi, larangan-larangan syarak dalam urusan perniagaan berkisar atas beberapa sebab iaitu:

  1. Membantu kepada perbuatan maksiat.
  2. Terdapat unsur gharar atau penipuan.
  3. Terdapat unsur-unsur eksploitasi atau pemerasan
  4. Terdapat penganiayaan terhadap salah satu pihak yang beraqad ( al-Haram wal haram fil Islam, Dr Yusof Qardhawi, halaman 242)

Lebih terperinci, antara unsur yang dilarang oleh syarak dalam urusan perniagaan ialah:

  1. Menjalankan perniagaan yang diharamkan atau mendatangkan mudharat. Jika ada syarikat MLM  yang menjual barangan / produk yang diharamkan oleh syarak atau mendatangkan mudharat kepada manusia, maka tidak harus syarikat itu disertai oleh orang Islam, samaa sebagai pembeli, pengedar, pennaja dan sebagainya.
  2. Al-Gharar, iaitu menjalankan perniagaan dalam kesamaran initu tanpa dipastikan dengan tepat barangan / produk yang terlibat, dan harganya samaada oleh penjual atau pembeli. Para fuqaha’ telah bersependapat menyatakan, bahawa jual-beli secara gharar (samar dan ada unsur penipuan) adalah batal atau tidak sah (haram). Kerana tersabit dalam hadis: “Rasulullah s.a.w menegah daripada jualan secara gharar” (Riwayat Ahmad dan Muslim dari Abu Hurairah r.a)
  3. Melakukan penipuan dalam urus niaga. Sabda Rasulullah s.a.w “Sesiapa yang menipu, ia bukan dari golonganku” (Riwayat Imam Bukhary dari Abu Hurairah r.a)

Antara contoh penipuan ialah:

  • Membuat iklan barangan dengan memaparkan keistimewaan-keistimewaan atau ciri-ciri yang sebenarnya tidak ada pada barangan tersebut melainkan untuk menarik perhatian orang supaya membelinya semata-mata. Penipuan yang sebegini dinamakan at- Taghrir (memperdaya).
  • Menipu pembeli dengan menjual barang yang berharga murah dengan harga yang terlalu tinggi, dengan mengeksploitasi kejahilan pembeli, terhadap nilai sebenar harga / barangan dipasaran. contohnya menjual barang yang berharga RM20 dengan harga RM100, tanpa diketahui oleh pembeli nilai sebenarnya.
  • Menyembunyikan kelemahan dan kecacatan produk atau barangan yang dijual
  • Mengurangi timbangan.
  • Antara yang dilarang  juga dalam perniagaan ialah melakukan penganiayaan memeras pengguna, dan merosakkan kepentingan masyarakat. Antaranya melakukan Ikhtikar (monopoli barangan, yakni menyorok barangan kerana ingin menaikkan harganya) dan menjadi orang tengah memeras pengguna. Sabda Rasulullah s.a.w “Tidak melakukan Ikhtikar melainkan orang yang berdosa” (Riwayat Imam Ahmad, Muslim, Abu Daud, an-Nasaie dan Ibnu Majah dari Mu’ammar Ibnu Abdillah r.a)

Larangan-larangan diatas jika berlaku dalam urusan perniagaan akan menyebabkan perniagaan tidak sah, paling teruk lagi boleh mendatangkan dosa kepada pelakunya walau perniagaan masih dianggap sah.

Prinsip-prinsip diatas bersangkutan dengan perniagaan secara umum termasuklah perniagaan secara MLM. Disana ada beberapa perkara khusus yang berkaitan dengan MLM yang perlukan huraian dan garis panduan, iaitu mengenai yuran keahlian, bonus / komisyen/ insentif, dan harga barangan produk.

SYARAT-SYARAT YURAN KEAHLIAN

Boleh dikatakan semua syarikat MLM menetapkan satu kadar yuran keahlian terhadap orang yang ingin menjadi ahli atau pengedar bagi bagi produk keahliannya. Mengenakan yuran keahlian tersebut adalah diharuskan jika memenuhi syarat-syarat berikut:

  1. Yuran keahlian tersebut bukan bermaksud untuk mengaut keuntungan dan mengambil kesempatan dari peserta.
  2. Yuran tersebut bertujuan, untuk menyediakan maklumat dan keterangan kepada peserta, berkaitan urusan dan agenda yang akan dijalankan oleh syarikat.
  3. Yuran itu tidak mengikat peserta dengan mewajibkan syarat-syarat yang zalim dan tidak bermoral, dalam erti kata lain peserta boleh menarik diri dan dalam sesetengah hal duit yuran akan dikembalikan.
  4. Yuran tersebut tidak mempengaruhi pelakuan aqad yang selanjutnya semasa berurus niga dan berjual beli.

Syarat-syarat diatas kita putuskan berdasarkan kepada fatwa yang pernah dikeluarkan oleh Majma’ al-Fiqh terhadap soalan mengenai yuran yang dikenakan sebagai satu syarat penting sebelum berhak menyertai jualan lelongan yang diamalkan oleh syarikat-syarikat perniagaan. Mengikut fatwa tersebut, pengenaan yuran tersebut adalah harus apabila ianya mematuhi syarat-syarat di atas (Lihat Majallah Fiqh al-Islami, 1994, 2/37).

BONUS/COMMISSION/INSENTIF

Dicadangkan pemberian bonus dilakukan dengan menepati konsep al-Ji’alah dalam Fiqh Islam. Al-Ji’alah bermaksud, menjanjikan suatu pemberian (komisyen) kepada orang yang melakukan suatu kerja atau tugas tertentu yang sukar seperti seorang lelaki berkata: “Sesiapa yang dapat mengembalikan untaku yang hilang, baginya pemberian sebanyak RM200? (al-Majmuk JILID  15, bab al-Ji’alah). Al-Jia’lah adalah aqad yang diharuskan dengan dalil al-Quran dan hadis. Antaranya Firman Allah: “Orang-orang menteri menjawab: “Kami kehilanghan cupak raja dan sesiapa yang memulangkannya, akan diberi (benda-benda makanan) sebanyak muatan seekor unta, dan akulah yang menjamin pemberian itu (surah Yusuf:72).

Menurut Ulama’, keharusan al-Ji’alah terikat dengan beberapa syarat, antaranya:

  1. Pihak yang beraqad hendaklah terdiri dari mereka yang memiliki keahlian untuk melakukan aqad.
  2. Hendaklah bayaran terdiri dari nilai harta yang diketahui.
  3. Hendaklah manfaat yang diperolehi menerusi kegiatan ini diketahui pada hakikatnya serta harus memanfaatkannya dari sudut syarak. ( Wahbah az-Zuhaili, 4/787)

Jadi supaya bonus/komisyen/ insentif menepati konsep al-Ji’alah tersebut, maka pemberian bonus oleh syarikat MLM hendaklah berasaskan kepada manfaat / kerja yang disumbangkan oleh pengedar, agen atau orang yang terbabit dalam membangunkan syarikat. Nilai bonus/insentif/komisyen yang dijanjikan hendaklah dinyatakan dengan pasti oleh syarikat kepada para pengedarnya supaya ianya menepati syarat yang kedua diatas.

Berdasarkan pengalaman saya dalam syarikat ads4bucks (salah satu syarikat bumiputera Islam yang giat menjalankan perniagaan portal pengiklanan internet No.1 di Malaysia) insentif yang diberikan oleh syarikat ads4bucks kepada agen-agennya, adalah sebagai ganjaran upah yang dijanjikan kerana sumbangan kami dalam melakukan perkara-perkara tersebut:

  1. Memperkenalkan portal pengiklanan ads4bucks kepada orang ramai.
  2. Berkongsi peluang kepada orangramai yang ingin menambah pendapatan dengan menjadi agen ads4bucks (menaja ahli baru).
  3. Membimbing dan memimpin anak buah (down line) untuk membina organisasi perniagaan yang kukuh. Ini terpaksa melalui proses seperti pertemuan dari masa ke semasa, untuk perbincangan, perancangan, penerangan berkenaan pelan pemasaran, kaedah mempromosi, motivasi dan perkembangan terkini aktiviti syarikat.

Melihat kepada kerja dan manfaat yang di usahakan oleh para agen seperti diatas, saya merasakan pemberian insentif ads4bucks menepati konsep al-Ji’alah yang diharuskan oleh syarak tadi.

MELETAKKAN SYARAT UNTUK MEMPEROLEHI INSENTIF/BONUS

Menetapkan syarat tambahan selain yang ditetapkan syarak, dalam mana-mana aqad perniagaan dan harta adalah harus jika syarat itu tidak melanggar hukum syarak yang sedia termaktub dan tidak terdapat sebarang penganiayaan dan pilih kasih, kerana keharusan ini berdasarkan hadis Nabi s.a.w, : “orang-orang Islam terikat dengan syarat-syarat sesama mereka, selama menepati yang hak (yakni hukum Allah) (riwayat al-Hakim dari Anas dan Aisyah r.a)

Oleh yang demikian, tindakan pihak syarikat menetapkan syarat tertentu keatas para pengedarnya untuk melayaakkan mereka memperolehi bonus -jika bonus tersebut dilakukan menepati konsep al-Ji’alah seperti diatas- maka tindakan itu adalah harus asalkan syarat ditetapkan tidak bercanggahan dengan syarak, tidak bersifat pilih kasih dan tidak menganiaya mana-mana pihak.

JAUHI SISTEM PIRAMID

Sistem piramid yang kita maksudkan ialah, di mana satu sistem dimana kumpulan orang bawah membayar kepada orang-orang yang berada di peringkat atas. Setiap peserta perlu membayar supaya berpeluang mara ke tahap yang paling atas dan mendapat keuntungan daripada bayaran orang lain yang menyertai skim itu kemudian. Penaja atau pemilik skim ini tidak mengambil berat tentang penjualan barang atau produk, tetapi mengambil berat tentang keuntungan yang dikaut dari wang yang diperolehi dari ahli-ahli baru. Diantara ciri-ciri skim piramid ini ialah:

  1. Produk berkualiti rendah dan berharga terlalu mahal dan para pengedar perlu membelanjakan wang keatas inventori barangan yang berlebihan.
  2. Yuran keahlian yang tinggi serta komisyen kepada setiap peserta yang dapat menarik ahli baru.
  3. Tiada hak pemulangan wang, dan tiada kontrak bertulis diantara syarikat dan pengedar.
  4. Tidak mengambil berat mengenai jualan runcit (tak mengambil berat tentang jualan produk) dan penghasilan wang dengan mengembangkan jumlah keahlian di bawah para pengedar.
  5. Kehadiran wajib untuk setiap sesi dengan harga yang mahal.
  6. Dakwaan  perolehan wang yang dan kejayaan yang besar yang sengaja direka-reka serta digembar gemburkan.

Apa yang  jelas dalam sistem piramid  ini, yang menjadi fokus bukan jualan produk, tetapi penajaan ahli baru dimana keuntungan dikaut dari yuran keahliaan yang tinggi bukan melalui kegiatan perniagaan. Bonus diberikan hasil dari kutipan orang bawah, bukan dari keuntungan hasil dari jualan produk. Melihat dari konsep dan ciri-ciri diatas, jelas bahawa sistem piramid tersebut bertentangan dengan syariat, kerana dalamnya terkandung penipuan, pemerasan dan sebagainya.

HARGA BARANGAN/PRODUK

Dr. Muhammad  Bakr Ismail (salah seorang ulama’ al-azhar Mesir) menjelaskan dalam buku himpunan fatwanya, “Tidak ada dalam Islam, batasan tertentu bagi keuntungan (yang harus diambil dalam perniagaan atau jual beli)  mengikut pandangan yang paling soheh dari para ulama’ Islam. Peniaga hendaklah menetapkan harga mengikut kadar yang diredhai olehnya dan diredhai oleh pembeli, ini kerana, akad jual beli terbina diatas saling redha meredhai antara penjual dan pembeli. Sebagaimana firman Allah, “Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta sesama kamu dengan jalan yang salah (tipu, judi dan sebagainya), kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan dengan cara saling redha meredhai sesama kamu.” (an-Nisa’:29) ( Lihat Bina assahih wal faqih syeikh Dr. Muhammad Bakar Ismail halaman 108)

Dari fatwa diatas dapat kita simpulkan, dua perkara berkenaan penetapan harga produk,

  1. Tiada batasan tertentu dari syarak bagi keuntungan yang harus diambail dari produk yang dijual. Jadi penentuan harga produk/ barang terserah sepenuhnya kepada pengeluar / penjual produk.
  2. Namun begitu, para penjual atau pengeluar hendaklah mengambil kira keredhaan pengguna terhadap harga yang ditetapkan. Tidak harus ia melakukan penipuan atau ghaiban fahisyah ( yakni beza harga yang keterlaluan dari harga sebenar pasaran ) yang menyebabkan pembeli hilang rasa redhanya terhadap jual beli apabila dia mengetahui nilai sebenar di pasaran.

SYARAT HALAL ATAU HARAM M.L.M DAN SEUMPAMANYA MENURUT SYARAK

  1. PRODUK MLM YANG DIBELI MESTILAH DENGAN TUJUAN YANG SEBENARNYA. (Produk mestilah yang benar-benar memberi manfaat pada masyarakat umum dan dapat digunakan dengan serius oleh orang yang membelinya). Justru produk MLM dsb yang kabur dan rendah kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ianya hanya bertujuan untuk mengaburi syariat dan undang-undang negara. Kekuatan MLM atau seumpamanya adalah bersandarkan kekuatan produknya yang tinggi kualiti dan manfaatnya, bukan kepada objektif jangka masa yang pendek untuk mengumpul dana.
  2. Produknya bukan emas dan perak yan boleh dijual secara bertangguh, ini kerana penjualan barang kemas secara bertangguh adalah riba’ jenis nasiah.
  3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli dibawahnya mestilah jelas. TIADA KOMISYEN/BONUS/INSENTIF tanpa usaha. Ini bermakna orang atas berhak mendapat komisyen hanya dari orang bawah yang dibantunya sahaja.
  4. keuntungan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala’ / ‘kaki’ / ahli yang ditaja. tetapi hendaklah berdasarkan nilai produk yang berjaya dijualnya. ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan. Bukannya permainan wang (money game)
  5. Tidak mewajibkan ahli menjual dengan kadar yang tertentu bagi memperolehi komisyen dari orang bawahannya.
  6. Setiap ‘up line’ atau orang atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan ‘meeting’ mingguan untuk ahli rangkaiannya dengan memberi belbagai info-info baru, motivasi, taklimat dan sebagainya. Ini perlu bagi melayakkan (menghalalkan) dia mendapat komisyen dari orang bawahannya secara syariat. Kalau tak hukum menerima komisyen itu syubhah dan boleh jatuh kepada haram. Ini kerana Islam tidak membenarkan peniaga memperolehi keuntungan dari bukan hasil usha yang kuat. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang kesepuluh dan kebawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ditaja oleh ahli yang kesembilan, jika tidak apakah hak untuk mendapatkan komisyen dari ahli yang begitu jauh?
  7. Tidak menggunakan skim piramid, iaitu skim siapa masuk dahulu.. dia akan untung selamanya. Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justru pelan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua malah orang bawahan manpu mendapat keuntungan lebih dari orang atasan jika berusaha lebih.
  8. Persembahan sistem komisyen/bonus/insentif yang telus dan mudah difahami, dan boleh dipantau oleh ahli secara jelas, Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.
  9. Menstruktur pelan pemasaran diantara ahli dan orang bawahan secara musyarakah iaitu perkongsian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan dari peringkat awal lagi.

ADS4BUCKS ADALAH BEBAS DARI SEBARANG BENTUK PENYELEWENGAN, SYUBHAH DAN GHARAR. SERTA MENEPATI PRINSIP MU’AMALAT ISLAM

Ini adalah penerangan hukum muamalat secara umum, selepas ini saya akan huraikan pula bagaimana hujjah yang membuktikan bahawa ads4bucks adalah sah dan halal disisi syariat.

  1. Berasaskan akad saling redha meredhai antara penjual dan pembeli (bukan kerana terpaksa atau dipaksa). “Kami Kongsi (Peluang), Anda Buat Keputusan”.
  2. Produk dan perniagaan bebas sepenuhnya dari larangan-larangan syarak walau pun dari perkara yang berbentuk syubhah. Sudah semestinya, produk kami amat bermanfaat untuk mereka yang berniaga. Mengembangkan perniagaan melalui pengiklanan di internet (portal ads4bucks).
  3. Perniagaan  memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarak atas urusan jual-beli / sesuatu urusan.
  4. Orang yang menjalankan akad perniagaan  adalah  seorang yang mumayyiz, iaitu mampu membuat pertimbangan sendiri. Ahli yang layak sertai ads4bucks ialah mereka yang berumur 18 tahun ke atas.
  5. Mereka melakukan akad dengan kerelaan sendiri, iaitu tidak dipaksa melakukan akad
  6. Status barang yang diperniagakan dan haganya diketahui dengan pasti (yakni tiada kesamaran) oleh penjual dan pembeli. Ini kerana bagi mengelakkan berlakunya gharar (penipuan)
  7. Barang jualan sememangnya  diizinkan syarak (yakni tiada tersenarai dalam barang-barang yang haram dan memudharatkan)
  8. Jual beli di alaskan dengan akad jual beli.
  9. Urusan pertukaran matawang mengikut syarak. (USD-RM)
  10. Perniagaan dan produk tidak membantu kepada perbuatan maksiat.
  11. Tidak terdapat unsur gharar (penipuan). Semuanya telus dan jelas, serta ada bukti kebenaran system yang diguna pakai.
  12. Tidak terdapat unsur eksploitasi dan pemerasan.
  13. Tidak terdapat penganiayaan terhadap salah satu pihak yang berakad.
  14. Tiada yuran keahlian bulanan / tahunan. (bererti kami tidak mengambil keuntungan atas yuran keahlian)
  15. Komisyen yang diberi berdasarkan kerja yang di buat.  (memperkenalkan portal kepada orang ramai, menaja sub agen, membuat perjumpaan dan latihan keusahawanan kepada sub agen dan membinbing serta memimpin sub agen menjadi lebih maju).
  16. Bayaran komisyen adalah dari nilai / harta yang diketahui dengan sahih.
  17. Manfaat dari perniagaan ads4bucks ini, diketahui umum dan dipersetujui umum, iaitu perkhidmatan portal pengiklanan internet.
  18. Sesi latihan dan kursus secara percuma atau dengan harga yang sangat berpatutan.
  19. Produk yang dibeli adalah dengan tujuan yang sebenarnya. (untuk mengiklankan perniagaan atau menjana kewangan dengan produk yang sangat bermanfaat kepada pengguna). Bukan sekadar mengaburi masyarakat dan undang-undang.
  20. Produk bukan terdiri dari emas dan perak.
  21. Setap komisyen yang diberi kepada agen adalah jelas. Tiada komisyen yang diberi tanpa usaha. Pihak kami sentiasa berusaha membina kumpulan kami dengan mengadakan perjumpaan secara fizikal, dan sentiasa berkongsi maklumat secara sms, e-mail atau di laman komuniti usahawan ads4bucks.
  22. Keuntungan dan komisyen adalah berdasarkan penjualan pakej produk ads4bucks, Bukan untung atas ‘kepala’. Semakin banyak pakej produk yang mampu dijual, semakin banyak keuntungan atau komisyen yang diberi. Cuma dalam ads4bucks tidak sama seperti MLM yang lain, yang mana terpaksa jual barang dan mencari down line  secara berasingan. Dalam ads4bucks, jika prospek setuju membeli pakej produk ads4bucks, secara automatik mereka telah menjadi ‘down line’ atau sub agen kami. Kami buat kerja 2 dalam 1.
  23. Tidak mewajibkan agen menjual dalam jumlah yang tertentu. Mereka bebas menjual seberapa banyak atau pun sedikit sahaja. Tidak perlu ‘maintain jualan, point atau pv untuk membolehkan mendapat komisyen dari group.
  24. Setiap pemimpin kumpulan (up line) sememangnya perlu menaruh walau sedikit usaha kepada orang bawahannya, supaya kumpulan bawahnya berkembang dan membolehkan dia menerima komisyen (overriding) dengan sah. Selagi kumpulannya berkembang kerana taruhan usahanya, maka komisyen yang diperolehi juga tinggi.
  25. Orang bawahan mampu menjual atau menjadi lebih kaya dari orang atasnya jika dia seorang yang kuat dan gigih berusaha.
  26. Pelan pemasaran memberikan hak kepada semua. Orang bawah akan dapat seperti yang orang atas dapat jika mereka tiru cara orang atas bekerja bahkan mampu menjadi lebih kaya dan berjaya dari orang atas.
  27. Sistem komisyen yang jelas dan mudah difahami, serta telus dan dipantau dengan jelas oleh setiap ahli. Bagi mengelakkan penipuan.
  28. Perkongsian untung rugi berdasarkan modal masing-masing, dengan nisbah pembahagian keuntungan yang telah di tetapkan di peringkat awal lagi.

Komen Azri: Dengan hujah-hujah dan dalil di atas, saya amat yakin dengan status bisnes Ads4Bucks ini adalah halal di sisi Islam kerana ia bebas dari unsur penyelewengan, syubhah dan gharar. We share, you decide. Tiada paksaan dalam perniagaan ini. Sila komen di bawah untuk berkongsi pendapat anda tentang post ini.

Azri

No responses yet

May 31 2010

Quote : Secebis Perkongsian

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

Sekali lagi saya ingin berkongsi tips dari senior a.k.a idola saya dalam team Ads4Bucks, saudara Azri . Jika dia boleh, kenapa tidak saya? Dan juga anda para pembaca?

Salam,

“…..sekiranya Allah segera memakbulkan Doamu,maka Dia Menyayangimu

…..sekiranya Allah lambat memakbulkan Doamu, maka Dia ingin menguji kesabaranmu

…..sekiranya Allah belum memakbulkan Doamu, maka Dia sedang merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.”

Sekiranya anda masih lagi sangsi dengan apa yang telah saya perkatakan, lihatlah bukti nyata di mana pendapatan yang telah berjaya di jana dalam tempoh kurang 40 hari bersama perniagaan hebat ini. Mungkin saya jua seperti anda pada 40 hari sebelum ini , tapi saya telah membuat keputusan dengan mengambil langkah yang pertama kerana perjalanan beribu batu bermula dari langkah yang pertama dengan satu keputusan berkata YA pada peluang yang datang walau dalam keadaan kita tidak bersedia!! Tuhan tidak akan SMS kita, Tuhan tidak akan reply pada apa yang kita pohon secara langsung,  namun Tuhan gerakkan hati kita mendengar dan mengambil ini sebagai satu peluang yang mungkin mampu mengubah kehidupan kita di masa yang akan datang. Anda selesa dengan kehidupan sekarang?Anda bebas dari segala hutang? Anda punyai IMPIAN?Anda inginkan sesuatu yang tidak mampu anda perolehi sekarang? Mungkin dengan menyertai kami, fikiran anda akan lebih terbuka dan anda akan nampak bagaimana KAEDAH & FORMULA TERBAIK untuk keluar dari kemelut kewangan serta menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM5000 sebulan secara separuh masa atau sepenuh masa.Pasti anda tidak akan menyesal !! Ini janji kami!!

Kita mungkin boleh menipu orang lain tentang kehidupan kita…tapi belum tentu kita mampu menipu diri sendiri tentang permasalahan yang kita hadapi…terutama hal yang berkaitan WANG!!Setiap insan inginkan kebebasan kewangan tapi mungkin belum menemui peluang..namun agak pelik bagi sesetengah insan yang telah disaji dengan peluang tapi masih tidak berbuat apa-apa untuk perubahan….fikir-fikirkan…

“Masa Tidak Pernah Menunggu Anda..Rebutlah peluang ini sebelum kami melangkah lebih jauh dari anda!”

-AZRI-


Hanya dalam masa 40 hari beliau berjaya menjana pendapatan sebanyak RM8000++. Mungkin pada sesetengah orang angka itu tidaklah sebanyak mana, tapi bagi saya, itu adalah angka yang BESAR!! Well done my FRIEND, Azri!!

No responses yet

May 31 2010

Tips untuk menjayakan diri dalam Ads4bucks

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

Saya ingin berkongsi tips dari senior saya dalam Ads4Bucks, saudara Azri mengenai cara untuk berjaya di dalam Ads4Bucks. Bukan mudah untuk senang, dan amat mudah sekali untuk kita jadi susah!!

Posted on April 8th, 2010 in UPDATE by Azri

Salam,

Banyak tips yang saya pelajari semasa menjalankan bisnes ini antaranya adalah :

1) Kalau ingin berjaya ikutlah cara orang yang sudah berjaya. Belajar cara yang betul.

2) Jangan bersikap negatif seperti cepat putus asa, iri hati, dengki dengan kejayaan orang lain dan berburuk sangka.

3) Mencuba untuk mempromosi ads4bucks kepada keluarga terdekat, rakan2 karib dan kemudian orang lain. Sekiranya kita mencuba peluang sudah terbuka 50% manakala sekiranya tidak dan hanya duduk diam maka peluang anda adalah 0%.

4) Setelah  mencuba dan tidak diterima ucapkan terima kasih kerana sudi mendengar dan jangan sesekali memaksa orang untuk turut serta. Buktikan kejayaan untuk menunjukkan bahawa usaha yang kita lakukan adalah tidak sia-sia.

”action speak louder than words”

5) Sekiranya orang bertanya kalau tidak ada duit dan sub-agent ada untung atau tidak? Jawablah begini, apa-apa perniagaan pun :

a) Memerlukan modal dan bezanya adalah kecil atau besar. Kalau RM210 insyaAllah ramai yang mampu.

b) Perniagaan memerlukan pelanggan. Contohnya kedai kopi atau restoran. Kalau kita buka kedai kopi dan tidak ada pelanggan datang ke kedai kopi adakah kita akan mendapat untung? Tentu tidak.

6) Jangan TIDUR. Ini bermaksud jangan tidak berbuat apa-apa kerana kejayaan tidak datang dengan sendirinya. Selain itu bekerjasama sesama sendiri untuk sama-sama membangun.

7) Kejayaan tidak akan datang dengan sendirinya. Kita harus berusaha. Allah telah berfirman di dalam Al-Quran:Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka.”(Ar-Ra’du:11)

No responses yet

May 30 2010

If U’re suffering, We can share the solution!!

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

Ayoyo…boleh pengsan ini macam!! YA…kita KENA ambil inisiatif untuk bantu kewangan keluarga kita yang HAMPIR TENAT!!

No responses yet

May 30 2010

Kepopularitian Ads4Buck$

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

Kepada yang masih ragu dan sangsi dengan ketelusan dan kesahihan perniagaan Ads4bucks ( bisnes Internet terhebat tanpa sempadan) ini, anda boleh lah melayari www.Alexa.com untuk melihat sendiri kedudukan terkini rating Ads4bucks berbanding dengan laman-laman web yang telah wujud pada waktu dan ketika ini.  Sejujurnya, laman WEB Ads4bucks telah berjaya memintas populariti mudah.com , lelong.com kerana Ads4bucks menyediakan platform pengiklanan di samping insentif yang menakjubkan untuk dinikmati oleh seluruh ejen yang berdaftar bagi menaikkan lagi rating Ads4bucks di mata dunia. Sama juga seperti Facebook, YAHOO, GOOGLE dan yang setanding dengannya…Ads4bucks juga mampu untuk mencapai populariti yang terbaik dunia dengan penglibatan saya, anda malah sesiapa sahaja yang inginkan kelainan dalam dunia perniagaan Internet. Maka tiada yang harus anda sangsi meskipun anda telah banyak melalui pengalaman “ngeri” dalam dunia perniagaan Internet.

Pengalaman mengajar kita erti kedewasaan dan melalui pengalaman sememangnya kita harus lebih berhati-hati dalam memilih perniagaan online yang tumbuh ibarat cendawan di Internet. Pilihlah perniagaan yang mempunyai VISI dan MATLAMAT seperti mana yang Ads4bucks sediakan. Janganlah memilih Perniagaan berupa skim berantai,pelaburan haram yang kita sendiri tidak tahu latar belakang pentadbirannya. Setelah membuat kajian secara terperinci, ANDA harus membuat satu keputusan untuk berkata YA ataupun TIDAk. Sekiranya ANDA berkata YA dengan Ads4bucks,sudah pasti anda berada di landasan yang tepat dan pada waktu yang tepat.Sekiranya ANDA berkata TIDAK,mungkin anda selesa dengan kehidupan anda sekarang tapi mungkin ada ahli keluarga atau sahabat baik anda yang masih mencari sesuatu PELUANG bagi mengubah nasib kehidupan mereka.Maka terpulanglah pada anda bagi membantu atau membiarkan orang lain( mungkin orang yang anda sayang) hidup dengan seribu satu permasalahan terutamanya yang melibatkan WANG!!Ayuh keluarkan diri dari permasahan HUTANG, dan kecapilah KEBEBASAN KEWANGAN bersama Ads4bucks di bawah 69z group! Selamat maju jaya!!Hubungi saya untuk yang serius ingin mendapatkan kelainan dalam DUNIA PERNIAGAAN INTERNET!! Anda juga mampu lakukan!!

No responses yet

May 30 2010

Kenapa AdsBuck$??

Filed under 1. Pengenalan

Kenapa kita memilih untuk bersama Ads4Bucks??

Apa yang istimewanya Ads4Bucks??

  • Portal Pengiklanan + Program Affiliate
  • Memperkenalkan Portal Pengiklanan ke serata dunia
  • Boleh membantu menjana pendapatan jangka masa panjang
  • Boleh iklankan produk dan perkhidmatan anda ke serata dunia
  • Ingin menakluk dunia dengan RATING yang tertinggi
  • Ads4Bucks masih baru dan harus diterokai dengan pantas untuk sama-sama mengecapi keuntungan jangka masa panjang
  • Bukan MLM / Bukan skim Cepat Kaya / Bukan Mengayakan Orang atasan / Tiada Maintain Bulanan
  • Daftar dengan Ads4bucks sebagai ejen dengan RM210 sekali seumur hidup!!

No responses yet

May 30 2010

Ads4Buck$ Affiliate Program

Filed under 1. Pengenalan

Ads4Bucks is an advertisement Portal and also an Affiliate Program that serves to provide you with advertisement facilities to promote your products and services. Our aim is to make this portal become the world most popular site in materializing buying and selling activities effectively. Through 100% online concept, we are confident that our mission will be accomplished.

The Ads4Bucks advertisement Space and tools may help you to earn a consistent residual income. You don’t have to be our registered agent in order to advertise your products and services. Anyone can place the advertisement Free of charge. We will make sure this portal gets a high traffic thus making this portal become a very successful business community.

Besides that, various activities, promotions, competitions and etc have been programmed in order to make Ads4Bucks, “The Ultimate Address”.

Selamat Mencuba..dan Moga Berjaya!!

No responses yet

May 30 2010

Perkasakan Bajet Kewangan Kita

Filed under 4. Celoteh Ads4Buck$

No responses yet

Older Posts »

Bad Behavior has blocked 122 access attempts in the last 7 days.